3 Temmuz 2013 Çarşamba

EDİRNEKAPI'NIN SİMGESİ MİHRİMAH SULTAN CAMİ






 Edirnekapı semtinin simgesi olan Mihrimah Sultan cami,
Kanuni'nin kızı Mihrimah Sultan adına Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.
Mihrimah Sultan,17 yaşında Diyarbekir beylerbeyi Rüstem Paşa ile evlendirildi.Rüstem Paşa bu evlilikten sonra sadrazam oldu.3 Çocuğu olan Mihrimah Sultan yaşamı boyunca devlet işlerinde söz sahibi oldu.Kardeşi II.Selim için
valide sultan gibi davrandı.Carmeria Mihrimah Sultan'ın Avrupa literatüründe bilinen ismidir.56 yaşında ölen sultan,
babasının Süleymaniye Cami'ndeki türbesinin yanına gömüldü.





 Mihrimah Sultan'a hayranlık duyan ve onunla evlenmek isteyen Mimar Sinan,Edirnekapı ve Üsküdar'da Sultan'ın adını taşıyan 2 cami ve külliyesini yaptı.Mihrimah Farsça'da güneş ve ay anlamına gelir.
Mihrimah Sultan'ın doğum günü olan 21 martta Edirnekapı'da ki caminin arkasından güneş batarken,Üsküdar'daki caminin arkasından ay doğar.
Bu iki caminin konumu Mimar Sinan'ın aşkının en büyük göstergesidir.
38 metrelik minaresi,kubbesindeki 61 penceresi ile Edirnekapı Mihrimah Sultan Cami'nin görkemi yanında ferahlığı inanılmaz.
Camiye girdiğinizde içersinin çok  aydınlık olması dikkat çekiyor.Yine Mimar Sinan'ın eserlerinden olan Rüstem Paşa cami'nin diğer eserlerine göre daha karanlık ve kasvetli olmasının da bu aşkın izlerini taşıdığına inanılıyor.
Yolunuz Edirnekapı'ya düşerse yeni restore edilen,son derece güzel taş işçiliğine sahip,insanın ruhuna huzur veren bu güzel camiyi muhakkak ziyaret edin.



 Edirnekapı gezisinde görmenizi önerdiğim yerler için aşağıdaki linke tıklayınız: http://eflatundinozor.blogspot.com/2013/06/kariye-muzesinden-tekfur-sarayina.html






                                                                  Sevgiyle kalın...















kaynak:Vikipedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder