8 Şubat 2013 Cuma

ORHAN VELİ'DEN : *KAPALI ÇARŞI,KAPALI KUTU*



İstanbul'a 16 kapı ile açılan çarşı, 4000e yakın dükkanı,24 hanı,1 cami,7çeşmeyi, çeşitli kafe ve lokantaları içinde barındırır.Çarşı çalışanları çok eski zamanlardan beri çeşitli etnik grup,din ve mezheplerden oluşan hiç çatışma yaşamamış adeta büyük bir koalisyondur.Her sokak ayrı meslek grubuna hizmet ederdi.Ama zaman içinde yorgancılar gibi bazı meslek grupları kayboldu,Bedesten'de yapılan mezatlarda işlevini artık yitirdi.Yine de Çarşı, İstanbul ile özdeşleşmiş en önemli yerlerden biridir.

*550 Yılı aşkın tarihi ile Çarşı,İstanbul'a gelen turistlerin uğrak yerlerinden biridir.Bin bir çeşit
dükkanın,sarraf,antikacı,halıcının bulunduğu labirent gibi dar sokaklarında insanın kaybolduğu
çarşı,adeta başka zamanlara gidiştir.

*Altın sektörünün kalbi hala burada atar.İstanbul'un olduğu kadar Anadolu'dan gelenlerde altın borsasının temelini oluşturur.


*Altın ve pırlanta mücevherin adresi olan Kapalı Çarşı'da,takıların en güzel ve nadidelerini bulabilir,isterseniz de işinin ehli ustalara beğendiğiniz takımın aynısını yaptıra bilirsiniz.

*Terlikçiler sokağında Afgan Türkleri'nin dükkanları var.Afganistan ve Pakistan'dan getirilen
takı,hediyelik eşya ve küçük ev eşyaları bulabilirsiniz.

*Yaprakçı Nick Merdenyan,kuruttuğu yapraklar üzerine hat ve tezhip ile 3 dinden dua ve semboller işliyor.Gramofon tamircisi Mehmet usta bu konuda ki tek isim.Abdulla'nın, peştamal,
takunya,kese ve sabunları çok özel.Cambaz'da değişik,küçük hediyelikler bulabilirsiniz.Sepetçi 
Han'daki dericilerde istediğiniz modelleri bulabilir veya sipariş verebilirsiniz.Sivas-Tokat Pazarı
Anadolu'dan toplanan el dokumaları,yazmalar,yemeni ve kumaşlar bakımından zengindir.

*Halı mağazalarında yün ve ipek çok kıymetli halılar bulunur.İmperio Otomano'nun Bill Clinton'a kadar uzanan bir çok ünlü müşterisi bulunmakta.Etkinicon'un ise Anadolu köylerinden
toplanan kilim,halı,çuvallardan yapılan pachworkleri görülmeye değer.

*Kapalı Çarşı içindeki Havuzlu Restaurant Osmanlı yemekleri ile ünlü.Şark kahvesi çarşı kurulduğundan beri var olan çok az yerden biri.Kumda kahvesini içmelisiniz.Ayrıca bir çok kafe ve lezzetli yemekler sunan esnaf lokantası bulunmakta.

*Orhan Veli'nin şiirindeki gibi ''Kapalı Çarşı,kapalı kutu'',anlatmakla olmaz,görmek,gezmek
lazım.Sokaklarında kaybolun,aklınıza gelmeyecek her şeyi bulabileceğiniz küçük dükkanları gezin,ama alışveriş yaparken pazarlık yapmayı unutmayın,inanın sizi kırmayacaklardır.







                                                                    Sevgiyle kalın..



kaynak:Radikal Hayat

1 yorum: