16 Ocak 2013 Çarşamba

SİZE* STRAVİNSKY* DESEM???...



Igor Stravinsky'nin Le Sacre du Printemps(BAHAR AYİNİ) isimli eseri beni çok etkileyen bir bale.Müziğin armonik yapısı,değişken ritmi ve ezgileri ile bir kabile müziğini andıran teması ve coşkusu,dinlerken ve seyrederken beni farklı bir dünyaya  götürmekte.Klasik müzikle bütünleşen bir insan,bu konuda bir uzman olmadığım halde bu eseri dinlemenin ruhumu doyurduğunu,bana iyi geldiğini söylemeliyim.
Klasik müzikte çığır açan,yenilikçi biri olarak kabul görenStravinsky'nin eserinden ufak bir kesiti videodan izleyebilirsiniz.Beğeneceğinizi umuyorum,tamamını dinlemek için CD sini almanızı öneririm.

*Igor Stravinsky 1882 de doğdu.Hukuk eğitimi aldı.Sonrasında müzik eğitimi alarak 1.Dünya Savaşı yıllarında İsviçre'ye yerleşti.Savaştan sonra Fransa'ya geçti.Büyük kızını,eşini ve annesini kaybettikten kısa süre sonra,2.Dünya Savaşı sırasında ABD ye gitti ve ABD vatandaşı olarak uzun yıllar orada yaşadı.1971 de Newyork'da öldü.

*Stravinsky'nin ilk balesi Ateş Kuşu'dur.Sahne ve orkestra eserlerinin yanında piyano,oda müziği,koro eserleri üzerine de çalışmalar yaptı.

*1913 Yılında Bahar Ayini'nin, Nijinsky'nin koreografisi ile ilk sergilenişi skandale neden olmuştu.Alışılmamış koreografi,canlı ritimler ve ezgiler vahşi kabile müziği olarak adlandırılmış ve marjinal bulunmuştu.

*Eserde bir bahar töreni,toprağın kutsanması ve genç bir kızın kurban edilmesi teması işlenmektedir.

*Hakkında bir çok fırtına koparılan,zamanında eleştirmenlerce dışlanan bu bale,Strvinsk'ynin yenilikçi bir deha olmasının sonucu bence.

*Bugün yüzyılımızın en büyük müzik adamlarından biri olarak kabul görmekte.

*Biliyorsunuz,26.Uluslararası İzmir Festivali bu eserin''ses ve video''enstalasyonu ile açılış yaptı.Bu projede orkestranın içinde olmak,101 müzisyenden biri gibi hissedebilmek durumu söz konusuydu ve proje çok ses getirdi.

*Şimdi videoyu açın  ve bu kısa görsel şöleni izleyin.İyi seyirler.




                                Sevgiyle kalın....














kaynak:Vikipedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder