4 Ocak 2013 Cuma

GİZEMLİ PASKALYA ADASI...


 Paskalya Adası, Şili'ye 3000 km.uzakta 180 km.karelik volkanik bir ada.Yarı tropik,sıcak,en soğuk ve yağışlı ayları temmuz ve ağustos olan bir ada.
Ulaşımı, bu gün bile ancak Şili ve Tahiti'den uçakla sağlanmakta olan bir ada.Ama bence en önemlisi*gizemli* ( bir çok kişi ve araştırmacı için de) bir ada. *Ada Avrupalı gemiciler tarafından 1772 tarihinde keşfedildi.O günler Paskalya Bayramı olduğundan adaya bu ad verildi. *Adadaki dev heykeller ile ilk ilgilenen Norveçli etnolog Heyerdahl olmuştur. *Paskalya Adası'ndaki bu dev heykeller ve Nemrut'taki heykellerin dışında dünyada zemine oturtulmuş bu büyüklükte heykel yok.Nemrut'ta ki heykellerin Kommagene kralı 1.Antiocheos tarafından yapıldığı bilinmektedir. *Boyları 10-20 metre arasında olan ve adanın değişik yerlerinde bulunan bu heykellerin ağırlıkları 50 tona yakın. *Adanın çeşitli yerlerindeki heykellerin toplam adeti 900den fazla.Bakış ve ifadelerinin ne anlattığı hakkında teoriler üretilmekte. *Bu dev heykeller yekpare taştan yapılmış olup,hepsi boşluğa meraklı ve endişeli bakmaktadırlar ve adeta birşey beklemektedirler. *Moai diye adlandırılan bu heykeller,ozaman ki şartlarda nasıl yapılmışlar ve kıyıya nasıl taşınmışlar ve ne için yapılmışlardı??..Ada halkının atalarınca yapılmadığı anlaşılmış bulunan heykellerle birlikte bilinmeyen bir dille yazılmış yazıtlar bulunmuştur.
*Heykellerin yapımı ve taşınması ile ilgili bilim adamları çeşitli teoriler ortaya atmışlardır.Varsayımlardan biri de adadaki taş ocaklarında yapılmış olan dev heykellerin çeşitli düzenekler ve ada halkınında yardımları ile sahile taşınmasıdır.Yine de bu dev heykellerin nasıl,niçin,neden yapıldığı ve neyi bekledikleri*gizemini*korumaktadır. *Adanın orjinal ismi Rapai Nui ve 1995 yılından beri Dünya Kültür Mirası listesinde. *Bu konu ile ilgili yukarıdaki videoyu izlemenizi öneririm. *Kim bilir,belki bir gün bu uzak coğrafyaya yolunuz düşer ve moaileri
görürsünüz..                      


Sevgiyle kalın.... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder